Till senaste kommentaren

Kan jag säga upp mig själv?

Hej!
Jag vill inte längre vara kvar på mitt jobb utan funderar på att säga upp mig. Kan jag få a-kassa då?

Kommentarer

 • Hejsan!

  Vad bra att du hör av dig till oss i god tid. När en medlem har avslutat sitt arbete på egen begäran gör vi alltid en utredning för att ta reda på orsaken till varför det har skett.

  Om vi bedömer att du har haft giltiga skäl för att avsluta din anställning så kan du ansöka om ersättning från din första arbetslösa dag, men om vi inte bedömer att du har haft giltiga skäl kan du komma att bli avstängd från rätten till ersättning i 45 dagar.

  Vi har en del information om vad som kan betraktas som giltiga skäl här på vår webbplats. Du hittar informationen genom att klicka på den här länken.

  Jag hoppas att svaret hjälpte dig!

  Hälsningar
  Cecilia

  Cecilia
 • Hej!

  Hur ser det ut om jag har visstidsanställning eller provanställning och väljer att avsluta min anställning för att ta ett annat jobb (timjobb)?

  Säg att arbetet håller i sig från nu fram tills slutet av året (säsongsjobb),har jag då rätt att få ersättning under de månader jag då går arbetslös?
 • Hej!

  Om du går från ett heltidsarbete till en timanställning har du gått från arbete till att vara periodvis arbetslös. I en sådan situation är huvudregeln att du blir avstängd från rätten till ersättning under 45 dagar.

  Din fråga kan även tolkas som att du idag säger upp dig från en anställning för att ta en timanställning, men att du inte söker ersättning från a-kassan förrän timanställningen avslutats i slutet av året. Vid ett sådant scenario har det gått så lång tid mellan det att du sagt upp dig (i slutet av maj) till dess du söker ersättning (under december) att du inte kommer att drabbas av någon avstängning. Regeln är att du inte drabbas av avstängning om du inte söker ersättning från a-kassan inom en period av 112 kalenderdagar från det att du sade upp dig.

  Reglerna som styr arbetslöshetsförsäkringen är komplicerade, du får gärna ringa och prata med oss så kan vi hjälpa dig att få klarhet! Du når oss på telefonnummer 020-678 000.

  Alexander

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din fråga kan ses av alla men ditt hela namn, personuppgifter eller din e-post visas aldrig publikt.