Till senaste kommentaren

Hur långt sträcker sig mitt avgångsvederlag?

Hej!
Det är så att jag kommer bli uppsagd och få ett avgångsvederlag på 5 månader. Nu vet jag att ni räknar detta som lön och att man tidigast kan få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen tidigast efter 5 månader.

Det jag undrar över är från vilket datum ni räknar fram dessa 5 månader, om det är från den dagen man gjort sin sista arbetsdag enligt arbetsgivarintyget eller från den dagen man anmäler sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen?

Tacksam för svar

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Det är riktigt att vi betraktar avgångsvederlag som arbetad tid. Vi skriver lite kort om detta på vår webbplats.

  I ditt fall kan du inte få ersättning under de c:a fem månader avgångsvederlaget motsvarar i lön, räknat från dagen efter din sista dag i anställningen.

  För att få veta exakt vilken dag du tidigast är berättigad ersättning från a-kassan ska du anmäla dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag och skicka in en ansökan till oss. Glöm inte att skicka oss överenskommelsen gällande ditt avgångsvederlag!

  Det finns även andra goda skäl att anmäla sig på Arbetsförmedlingen när man inte längre är anställd, såsom att skydda sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI) hos Försäkringskassan.

  Jag hoppas att mitt svar hjälpte dig.

  Hälsningar
  Alexander
  Alexander
 • Hej!
  Ingenting är klart med avgångsvederlaget än men det jag undrar över är om ni räknar från min sista arbetsdag enligt arbetsgivarintyget när ni räknar fram 5 månader eller från dagen då jag anmäler mig på arbetsförmedlingen?

 • Hej!

  Vi räknar från den första dagen efter att anställningen upphört. Vi utgår alltså från arbetsgivarintyget - inte från dagen du anmäler dig på Arbetsförmedlingen.
  Alexander

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din fråga kan ses av alla men ditt hela namn, personuppgifter eller din e-post visas aldrig publikt.