Till senaste kommentaren

Ska jag behålla mitt medlemskap om jag tar ett sabbatsår?

Hej!

Planerar att säga upp mig från mitt jobb för att ta ett sabbatsår och göra andra saker. Kommer alltså inte skriva in mig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen eftersom jag inte planerar att jobba under en period. Är det värt att fortsätta vara kvar i a-kassan då?

Låt säga att jag tar ett 6-12 månaders avbrott och sen bestämmer mig för att skriva in mig som jobbsökande. Har jag fortfarande rätt till a-kassa då om jag under sabbatsåret fortsatt betala in till a-kassan?

Tack på förhand!

Kommentarer

 • Hej!

  För att ha rätt till ersättning från oss på a-kassan ska du ha arbetat visst mycket inom de senaste tolv månaderna (arbetsvillkor) före arbetslösheten. Denna period kan i vissa fall förlängas om du av olika anledningar varit förhindrad att arbeta. Det kallas överhoppningsbar tid. Exempel på överhoppningsbar tid är avslutade heltidsstudier, föräldrapenning och sjukpenning.

  Tar du "ledigt" under 6 månader och har arbetat 6 månader innan dess så skulle du kunna ha rätt till ersättning från oss. Men ersättningen blir mycket lägre eftersom vi räknar ut vad man i genomsnitt har tjänat under ett helt år.

  Tar du istället "ledigt" i 7 månader och har arbetat i 5 månader kommer du inte ha arbetat tillräckligt mycket för att kunna få ersättning från oss.

  Så du kan ha möjlighet att få ersättning från oss. Men det är svårt i dagsläget att veta om du kommer ha användning av försäkringen och i så fall hur stor användning. Vill du begära utträde gör du det lättast via vårt formulär som du hittar här.

  Har du fler frågor, får du gärna ringa oss på tel 020-678 000.

  Hälsningar
  Linda
 • Hej!
  Nu funderar jag på samma sak. Jag har nyligen sagt upp mig från mitt jobb som jag jobbat på sedan 2019, på grund av att jag vill börja studera nästa år, och för att jag ska klara av det, så måste jag ha en paus ett tag för att återhämta mig fysiskt och psykiskt då jag mår dåligt över hur lite annat jag orkar med utöver jobbet. Jag behöver en paus från att jobba och komma på fötter igen. Ett år att fokusera och ta hand om mig själv helt enkelt.

  Jag har läst att man måste vara inskriven på arbetsförmedlingen som arbetssökande för att ha möjlighet till a-kassa. Men som ovanståede sa så har jag inte heller några planer på att jobba på ett tag framöver. (Möjligen jobba lite extra på mitt gamla jobb.) Hur gör jag? Om jag har möjlighet att jobba extra på mitt gamla jobb, kan jag få ersättning de dagar jag inte jobbar även om jag inte är inskriven på arbetsförmedlingen?
 • Hej!

  Du kan inte få ersättning från a-kassan om du inte är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och villig att ta arbete.

  Har du fler frågor, får du gärna ringa oss på telefon 020-678 000.

  Hälsningar,
  Jessica  Jessica

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din fråga kan ses av alla men ditt hela namn, personuppgifter eller din e-post visas aldrig publikt.