Till senaste kommentaren

Jag har ett företag, kan jag få a-kassa när jag inte har jobb?

Hej!
Jag har inte fullt med jobb i min firma. Kan jag stämpla när jag inte jobbar i firman?

Kommentarer

 • Hejsan!
  Vilken bra fråga, den får vi ganska ofta.

  Tyvärr kan du inte få ersättning samtidigt som du bedriver verksamhet i ditt företag. Som företagare anses du, enligt lagens mening, först vara arbetslös när det inte längre vidtas några åtgärder i verksamheten, eller när du har skilt dig från den. Att skiljas från sin verksamhet innebär att man inte längre arbetar, äger eller har väsentligt inflytande över den.

  Om du avslutar ditt företag och söker ersättning hos oss måste vi, precis som för anställda, pröva skälet till avvecklingen. Den som lägger ner verksamheten utan giltigt skäl riskerar att bli avstängd 45 ersättningsdagar. Det gäller även vid tillfälligt uppehåll i verksamheten.

  Att företaget inte kan ge en rimlig försörjning eller att du inte kan fortsätta på grund av medicinska skäl kan vara exempel på giltiga skäl att lägga ner verksamheten. Orsakerna till att du lägger ner verksamheten ska alltid styrkas.

  Vi vet att det här kan verka krångligt och därför vill vi uppmana dig att höra av dig till oss för mer information. Du kan skriva till oss via Mina sidor eller ringa oss på 020-678 000.

  Hälsningar Cecilia


  Cecilia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din fråga kan ses av alla men ditt hela namn, personuppgifter eller din e-post visas aldrig publikt.